2 de desembre de 2013

PARADA 19L'exposició Il·lustracions Parada 19 en marxa a l'Escola d'Art Gaspar Camps d'Igualada. Ja va sola… Gràcies Quim Pujolar per explicar què és l'exposició en aquest text:

Ho explica una antiga llegenda que m’acabo d’inventar.

Es veu que enllestida la creació de l’univers, el Gran Imaginador s’adonà que havia fet curt. Que tot i haver omplert cels i terra d’infinitat de formes, colors, criatures,fenòmens i processos, li faltava matisar. Moltes postes de sol però cap tenyida de liles i verds; grapats d’insectes però cap amb la capacitat de fer una rialla; ramats de cavalls però ni un amb coloraines a la cua (totes havien sortit tirant a fosc avorrit).

Veient que encara havia deixat molta feina per fer però ja definitivament emmandrit, tingué la primera ocurrència post-creació: fer hereves i hereus, Imaginadores i Imaginadors, que arrodonissin la seva obra. Els va donar com a eines la imaginació, la fantasia i la capacitat d'idear i els equipà amb un farcell ple de paraules que només ells coneixerien a fons: color, tonalitat, gradació, accent, intensitat, mescla, escodriny i inventiva. Finalment, el Gran Imaginador els va dotar de traça i els va repartir per tots els racons d’una cosa que encara era nova per estrenar i que temps a venir se’n diria món. I des de llavors, per sempre i arreu, se’ls coneix perquè s’han dedicat -i es dediquen encara- a eixamplar-nos les realitats.

La llegenda s’acaba aquí. Com totes les llegendes, és veritat inqüestionable. I si no ho creieu, passeu a veure què ha fet el Valentí Gubianas, un dels hereus que el Gran Imaginador va posar en temps i en espai al nostre servei. Passeu a veure marietes amb cara de punyeteres, gripaus vermells, flors que no creixen enlloc més, gats grocs, bromes galtaplenes, ratolins que juguen amb la cua dels lleons, formigues repapades al seu cau ple de gormanderies... Si no ho hagués creat el Valentí, on ho trobaríeu tot això? Enlloc, perquè no existiria.

Passeu a veure llegendes reinventades, contes engrandits, paisatges insospitats i personatges sorprenents. Ara són part del nostre entorn resguardats entre les tapes dels llibres.

Per cert, no heu pensat mai què deuen fer els polls, als nostres caps, per passar l’estona? La resposta, i moltes altres invencions, a les il.lustracions que el Valentí exposa. (M’han dit que el Gran Imaginador se les mirava, complagut, ara fa una estona)

Quim Pujolar